Ιστορία bg_image bg_image Η ίδρυση της οινοποιίας 1934 1934 photos Το 1934, ο Νίκος Αθανασιάδης (πατέρας της Άντας Χαρλαύτη), ένας από τους πλέον γνωστούς εξαγωγείς σουλτανίνας στις αρχές του 20ού αιώνα, αποφασίζει να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στο μεγάλο του πάθος: την αμπελοκαλλιέργεια. Διατηρώντας το υπάρχον οικογενειακό αγρόκτημα στις Αρχάνες Κρήτης, αγοράζει μια έκταση 120 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές της Πεντέλης, στην Σταμάτα Αττικής, μιας περιοχής γνωστής από τα αρχαία χρόνια ως αμπελότοπος. Αυτή η ευλογημένη γη, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος, το δώρο του θεού Διόνυσου προς το βασιλιά Ικάριο, θα γίνει σύντομα ο ονομαστός αμπελώνας Αθανασιάδη. 1934 photos 1934 photos bg_image bg_image 1938 Οι πρώτες ετικέτες 1938 photos Αφού φυτέψει νέες για την εποχή ποικιλίες αμπελιών, όπως το Κοτσιφάλι, το Refosco και το Σαββατιανό, ο Νίκος Αθανασιάδης θα χτίσει ένα πρωτοποριακό, για τα τότε δεδομένα, πέτρινο οινοποιείο, με υπόγειες στοές για την παλαίωση των κρασιών. Στη συνέχεια, καινοτομεί εμφιαλώνοντας τη μικρή μέχρι τότε παραγωγή του. Δεν είναι άλλη από την παραγωγή των γνωστών Αθανασιάδη Λευκός Ξηρός και Αθανασιάδη Ερυθρός Ξηρός, που τότε έφεραν την επωνυμία King Minos Λευκός Ξηρός και King Minos Ερυθρός Ξηρός. Οι πρώτες αυτές ετικέτες κυκλοφορούν στην αγορά το 1938.

Διανέμονται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρεταννία, και σε γνωστές κάβες της εποχής, στο κέντρο της Αθήνας.
1938 photos 1938 photos bg_image bg_image 1941 Τα χρόνια του πολέμου 1941 photos Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν, ο Νίκος Αθανασιάδης αφήνει τις πόρτες του κτήματός του ανοιχτές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τρέφεται με σταφύλια για την επιβίωσή του. 1938 photos 1938 photos bg_image bg_image 1955 Νέα γενιά, νέες ποικιλίες 1955 photos Το 1955 η οινοποιία Χαρλαύτη περνάει στην επόμενη γενιά. Μετά το θάνατο του Νίκου Αθανασιάδη, την αναλαμβάνει η μόλις 16 ετών κόρη του Άντα. Μέχρι το γάμο της με τον Διογένη Χαρλαύτη το 1958 διατήρησε το κτήμα μόνη της. Αργότερα οι δυο τους, θα κάνουν πολλά βήματα μπροστά στο χώρο της παραγωγής κρασιού.
Το 1960 εκριζώνουν τα παλιά αμπέλια και προχωρούν σε πλήρη αναμπέλωση του κτήματος. Οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον είναι Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Διαμορφώνουν τον αμπελώνα γραμμικά, με τον κατάλληλο προσανατολισμό για την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών.
Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.
bg_image bg_image 1970 Η ανάπτυξη της οινοποιίας από το 1970 και μετά 1970 photos Στις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά Χαρλαύτη-Αθανασιάδη γίνονται γνωστά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Ελληνική επαρχία και στα νησιά και επίσης αρχίζουν και οι εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κίνα οι οποίες βοηθούν τα κρασιά να μπουν στην αγορά του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία. Όμως η αφοσίωση των ανθρώπων πίσω από την κάθε ετικέτα δεν σταματά εδώ. 1970 photos 1970 photos 1970 photos bg_image bg_image 1997 Νέα κτήματα και νέο οινοποιείο στη Νεμέα  Το 1997 η οικογένεια Χαρλαύτη αποκτά έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή του Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και στη συνέχεια στο Κούτσι Νεμέας. Στις περιοχές αυτές θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, η λευκή Μαλαγουζιά και αργότερα το Malbec.
Το οινοποιείο της Σταμάτας εκσυγχρονίζεται κι ένα νέο οινοποιείο κατασκευάζεται μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας.
1997 photos  1997 photos   1997 photos 1997 photos 1997 photos 1997 photos 1997 photos bg_image bg_image Σήμερα Μια σύγχρονη οινοποιία υψηλών προδιαγραφών today photos Η οινοποιία Χαρλαύτη έχει πλέον καθιερωθεί ως μια σύγχρονη, ποιοτική οινοποιητική μονάδα, με μια σταθερά δυναμική παρουσία στο χώρο παραγωγής κρασιών υψηλών προδιαγραφών.

Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει το έργο του ιδρυτή με το ίδιο πάθος και γράφει τη δική της ιστορία.
today photos today photos today photos today photos today photos today photos today photos today photos today photos αρχή της σελίδας