Ποικιλίες Αγιωργίτικο wine variety Ή «αίμα του Ηρακλή», όπως αποκαλείται αλλιώς αυτή η ποικιλία εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος των κρασιών που παράγει. Είναι μία από τις πιο εκλεκτές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, που καλλιεργείται βασικά στο νομό Κορινθίας, κυρίως στην περιοχή της Νεμέας, αλλά και στους νομούς Αττικής, Αργολίδας και Αρκαδίας, καλύπτοντας μια έκταση 20.000 στρεμμάτων. Ανάλογα με τον τύπο του εδάφους όπου καλλιεργείται, το Αγιωργίτικο δίνει και διαφορετικούς τύπους προϊόντων. Σε μικρό υψόμετρο μπορεί να δώσει ποιοτικά γλυκά κρασιά, σε τόπους με μεσαίο υψόμετρο κρασιά ερυθρά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, πλούσια σε χρώμα, με καλές τανίνες, ενώ τα αμπέλια που είναι φυτεμένα σε μεγάλο υψόμετρο δίνουν ποιοτικά ξηρα ερυθρά καθώς και ποιοτικά ροζέ κρασιά.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά και το Κούτσι Νεμέας.
line Ασύρτικο wine variety Η πιο πολυδύναμη λευκή ελληνική ποικιλία. Κατάγεται από τις Κυκλάδες και κυρίως από τη Σαντορίνη. Η καλλιέργεια του Ασύρτικου πέρασε στη Χαλκιδική και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, οι αμπελώνες της ποικιλίας αυτής καλύπτουν μια έκταση που ξεπερνά τα 11.500 στρέμματα. Λόγω της υψηλής οξύτητας, του αρώματος και της ευκολίας προσαρμογής σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του, το Ασύρτικο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στη δημιουργία νέων αμπελώνων σε ολόκληρη τη χώρα.

Καλλιεργείται στον οικογενειακό αμπελώνα στο Καπανδρίτι, στη Βόρεια Αττική.
line Μαλαγουζιά wine variety Μια λευκή ποικιλία που κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα καλλιεργείται στη Μακεδονία, πιο σποραδικά στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα κρασιά που δίνει η Μαλαγουζιά είναι υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και αρωματικά.

Μια από τις καινούργιες ποικιλίες της οινοποιίας που καλλιεργείται στο Κούτσι στη Νεμέα.
line Ροδίτης wine variety Είναι μια πολύ παλιά ροζέ ντόπια ποικιλία, που καλλιεργείται σε 32 νομούς της χώρας, στη ΒΔ Πελοπόννησο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Παρουσιάζει σημαντική παραλλακτικότητα, που εντείνεται από τα διαφορετικά κλίματα όπου καλλιεργείται. Οι παραλλαγές της έχουν μεταξύ τους τόσο μορφολογικές διαφορές (διαφορετικό σχήμα, χρώμα, μέγεθος, πυκνότητα καρπού) όσο και τεχνολογικές (σάκχαρα, οξέα, αρωματικά συστατικά). Οι ονομασίες Ρογδίτης, Αλεπού, Ροδομούσι, Κανελλάτο, Κοκκινοστάφυλο, Λιτσιτσίνες, Σουρβιώτης και Κρυτσανιστή δεν είναι παρά παραλλαγές του Ροδίτη. Στα κατάλληλα εδάφη ορεινών περιοχών και με μέτριες αποδόσεις ανά πρέμνο, ο Ροδίτης μπορεί να δώσει ποιοτικά ξηρά προϊόντα, με καλή ισορροπία αλκοόλης και οξύτητας και καλό άρωμα.

Από συνεργαζόμενους αμπελώνες στη Ζήρια Αχαΐας, στη Βοιωτία και στη Βόρεια Αττική.
line Σαββατιανό wine variety Μια λευκή ποικιλία που καλλιεργείται κατά βάση στην Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία αλλά και στις Κυκλάδες, τη Δ. Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, καλύπτοντας μια έκταση 180.000 στρεμμάτων.
Το Σαββατιανό μπορεί να δώσει αξιόλογα λευκά κρασιά, με καλή ισορροπία αλκοόλης και οξύτητας, αρκεί να φυτευτεί σε μεσαίο υψόμετρο, να μην υπερφορτωθεί και να τρυγηθεί στο βέλτιστο της τεχνολογικής του ωριμότητας. Αλλιώς, τα προϊόντα που δίνει είναι μάλλον υψηλόβαθμα και χαμηλής οξύτητας.

Από τις παλαιότερες ποικιλίες τού κτήματος που καλλιεργείται στη Βόρεια Αττική και στη Βοιωτία.
line Λημνιώνα wine variety Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σε περιορισμένη έκταση στη Θεσσαλία. Οι αμπελουργοί τη φωνάζουν και «Λημνιό», παρόλο που το Λημνιό είναι διαφορετική ποικιλία. Το γλεύκος της είναι υψηλόβαθμο και η οξύτητά της μέτρια.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά.
line Cabernet Sauvignon wine variety Με καταγωγή από το Bordeaux, η διεθνής αυτή ερυθρή ποικιλία άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα ως βελτιωτική των ερυθρών οίνων που παράγονταν από ντόπιες ποικιλίες. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μέτσοβο και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, σε περιορισμένη όμως έκταση (επιτρεπόμενη ή συνιστώμενη σε 23 νομούς), λόγω της μικρότερης παραγωγικότητάς της έναντι των ελληνικών ποικιλιών. Στο σωστό βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών, το Cabernet Sauvignon δίνει κρασί με καλή ισορροπία ανάμεσα σε αλκοόλη και οξύτητα. Η υπερβολική ωρίμανση των καρπών δρα αρνητικά στην οξύτητα και το άρωμα του προϊόντος. Στο κατάλληλο έδαφος, μπορεί να δώσει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλό αρωματικό δυναμικό που εξελίσσεται κατά την παλαίωση, σώμα, κρασιά τανικά που πίνονται ευχάριστα αφού μείνουν τουλάχιστον 20 μήνες στο βαρέλι. Στη συνοινοποίηση ή στις αναμείξεις με άλλες ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon αρκεί να συμμετέχει με ένα ποσοστό 5-10% για να δώσει την προσωπικότητά του στο τελικό αποτέλεσμα.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά.
line Chardonnay wine variety Αυτή η κοσμοπολίτικη λευκή ποικιλία προέρχεται από τη Βουργουνδία. Εδώ στην Ελλάδα καλλιεργείται σε 24 νομούς, σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Το κρασί που παράγει είναι λιπαρό, με καλή ισορροπία αλκοόλης και οξύτητας, πλούσιο σε σώμα και αρωματικό. Βέβαια,
η ποιότητά του και η συνθετότητα των αρωμάτων του εξαρτώνται από την απόδοση της καλλιέργειας. Στο σωστό έδαφος μπορεί να αγγίξει το τέλειο ως προς την ποιότητα ενός λευκού ξηρού κρασιού.

Καλλιεργείται στον αμπελώνα της οικογένειας στη Λίμνη Μαραθώνα, στη Βόρεια Αττική.
line Merlot wine variety Ερυθρή γαλλική ποικιλία από το Bordeaux, που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, αμπελώνες Merlot συναντάμε σε 23 νομούς, σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Παράγουν κρασί υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, με σώμα, ιδιαίτερο άρωμα, μαλακό, που επιδέχεται παλαίωση.
Σε αναμείξεις με άλλα κρασιά, βελτιώνει το χρώμα τους και το άρωμά τους, ενώ επιταχύνει τον απαιτούμενο χρόνο παλαίωσής τους.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά.
line Sauvignon Blanc wine variety Άλλη μία λευκή γαλλική ποικιλία της οποίας η καλλιέργεια έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να καλλιεργείται στις αρχές της δεκαετίας του '90 και πλέον τη βρίσκουμε σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, σε 21 νομούς. Όταν καλλιεργείται σε ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με μικρές αποδόσεις, και ο τρύγος του γίνει στο σωστό στάδιο ωριμότητας, για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε σάκχαρα και οξύτητα και να διατηρείται το ιδιαίτερο αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας, το Sauvignon Blanc μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, αρωματικά, με σώμα, βελούδινα, άριστης ποιότητας.

Καλλιεργείται στον οικογενειακό αμπελώνα στο Καπανδρίτι, στη Βόρεια Αττική.
line Shiraz wine variety Μια ερυθρή ποικιλία, που οφείλει τη φήμη της στα εξαιρετικά κρασιά που δίνει στην κοιλάδα του Ροδανού. Καλλιεργείται σε πολλές μεριές του κόσμου καθώς και στην Ελλάδα, αρχικά στην περιοχή της Σιθωνίας.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια καλλιεργείται ως συνιστώμενη σε 16 νομούς της χώρας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα Δωδεκάνησα.
Το έδαφος, η περιοχή, ο κλώνος και το κλάδεμα επηρεάζουν αυτή την ποικιλία έτσι ώστε να δίνει κρασιά λιγότερο ή περισσότερο «δυνατά», με μέτρια οξύτητα, έντονο χρώμα και δυνατά αρώματα, που γίνονται πιο πολύπλοκα με την παλαίωση.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά.
line Malbec wine variety Είναι η κύρια ποικιλία της Αργεντινής, της χώρας με τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων Malbec στον κόσμο. Κατάγεται πάντως από τη ΝΔ Γαλλία, όπου ονομάζεται Cot. Αυτή η ερυθρή ποικιλία ήρθε από τις πλαγιές των Άνδεων (από τη φημισμένη Mendoza) με κλωνική επιλογή στην καρδιά της Νεμέας, στα κτήματα της οικογένειας Χαρλαύτη. Εκεί υπάρχει ένας πειραματικός αμπελώνας Malbec που δίνει ένα κρασί με έντονο, σκούρο χρώμα, αρώματα βιολέτας, αγιοκλήματος και γιασεμιού, συνδυασμένα με ώριμα φρούτα, δαμάσκηνο και βύσσινο.

Καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Αχλαδιά.
αρχή της σελίδας