TERROIR Το κλίμα της Νεμέας δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα σταφύλια. Παρόλο που ο χειμώνας είναι κρύος και υγρός, η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 0ºC. Το καλοκαίρι, πάλι, η ζέστη δεν είναι υπερβολική και οι βροχές του Ιουνίου έρχονται πάνω στην ώρα για να δροσίσουν και να θρέψουν το σταφύλι. Το φθινόπωρο κρατάει πολύ και προσφέρει στον καρπό ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες, ό,τι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή για να ωριμάσει με τον καλύτερο τρόπο. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο βρέχει συνήθως τόσο όσο θέλει το αμπέλι. Τις ρίζες που είναι φυτεμένες εδώ, εκτός από το κλίμα, τις ευνοεί και το έδαφος. Είναι ρηχό, περιέχει άργιλο, πηλό, πέτρα και άμμο, με αποτέλεσμα να συγκρατεί όλη την απαραίτητη υγρασία και να τροφοδοτεί με αυτήν τα κλήματα, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν ένα φυσικό αυτόματο ποτιστικό σύστημα.

Τα αμπελοτόπια Χαρλαύτη εκτείνονται από τις πιο ψηλές πλαγιές με ασβεστολιθικά εδάφη μέχρι πεδινές περιοχές με πετρώδες έδαφος και δίνουν ποιοτικά κρασιά με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Τα 4 αμπελοτόπια ΑΧΛΑΔΙΑΣ Achladia Εδώ, στον Αχλαδιά της Νεμέας, βρίσκεται το μεγαλύτερο από τα κτήματα Χαρλαύτη. Πρόκειται για μια έκταση με τέσσερα διαφορετικά εδάφη, καθένα από τα οποία δίνει ζωή σε διαφορετικά κρασιά, που μπορεί να προέρχονται κι από την ίδια ποικιλία: σε εδάφη με έντονη κλίση καλλιεργείται το Αγιωργίτικο. Σε τέτοια κεκλιμένα εδάφη είναι φυτεμένος και ο πειραματικός αμπελώνας ποικιλίας Λημνιώνα. Εδάφη βαθιά, πετρώδη και πλούσια σε άργιλο δίνουν Merlot, Malbec και Αγιωργίτικο. Από εκεί ακριβώς παράγεται και το Αγιωργίτικο με την επωνυμία Άργιλος Γη. Επίσης, οι ποικιλίες Shiraz και Cabernet καλλιεργούνται σε πετρώδη, αργιλοαμμώδη εδάφη, ενώ το Grande Reserve βγαίνει από τις πιο ρηχές και βραχώδεις μεριές του κτήματος. line ΚΟΥΤΣΙ Koutsi Η οινοποιία Χαρλαύτη διαθέτει στη Νεμέα και ένα πιο μικρό αμπελοτόπι, που δίνει όμως ένα ποιοτικό Αγιωργίτικο μεγάλης φήμης, με πυκνή γεύση.
Το κτήμα στο Κούτσι βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τον Αχλαδιά και εκεί, εκτός από Αγιωργίτικο, καλλιεργείται και Μαλαγουζιά.
line ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Marathonas Η βόρεια Αττική είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγει.
Το μικροκλίμα της λίμνης κάνει αυτό το αμπελοτόπι της οινοποιίας Χαρλαύτη να ξεχωρίζει. Είναι δροσερό λόγω της υγρασίας του περιβάλλοντος αλλά με πολύ καλό αερισμό. Εδώ καλλιεργείται
το Chardonnay.
line ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ Kapandriti Μια περιοχή επίσης ονομαστή για τα καλά αμπέλια της. Εδώ το αμπελοτόπι βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το γειτονικό Μαραθώνα και βγάζει Ασύρτικο και Sauvignon Blanc εξαιρετικής ποιότητας. αρχή της σελίδας