Οινοποίηση vinification Η φιλοσοφία της οινοποιίας Χαρλαύτη θέλει το κρασί να φτιάχνεται στο αμπέλι και όχι στο οινοποιείο. Γι' αυτό τηρούνται τεχνικές αμπελουργίας ακριβείας.

Αυτό σημαίνει ότι το αμπέλι απολαμβάνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται κατά το μεγάλωμά του, έτσι ώστε η οινοποίηση να μην περιλαμβάνει καμία απολύτως τεχνητή παρέμβαση. Το κλάδεμα και τα πράσινα κλαδέματα, δηλαδή το κορφολόγημα, το ξεβλάστωμα και το ξεφύλλισμα, γίνονται τις πιο κατάλληλες στιγμές του χρόνου.
Μετά τον τρύγο, τα σταφύλια οδηγούνται στο οινοποιείο, που έχει σχεδιαστεί με βάση το κτήμα. Διαθέτει πολλούς μικρούς οινοποιητές (δεξαμενές) για να οινοποιείται κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά, ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού που δίνει. Η ζύμωση μέσα στον κάθε οινοποιητή γίνεται με ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Η χρονιά, το αμπελοτόπι, η πορεία ωρίμανσης του σταφυλιού και η καθημερινή γευστική δοκιμή από τις δεξαμενές ορίζουν τις τεχνικές εκχύλισης καθώς και τη διάρκειά της. Και τα δύο οινοποιεία Χαρλαύτη διαθέτουν από μια μεγάλη υπόγεια κάβα, με περισσότερα από 500 βαρέλια η καθεμία, μέσα στα οποία το κρασί κάνει την τελευταία του στάση, περιμένοντας, για όσο χρόνο χρειάζεται, να εμφιαλωθεί.
line Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτήματος Χαρλαύτη vinification Οι αμπελώνες Χαρλαύτη είναι φυτεμένοι γραμμικά με πυκνή φύτευση (6.000 κλήματα ανά εκτάριο), γεγονός που κάνει τα φυτά να αναμετριούνται μεταξύ τους για το ποιο θα δώσει τον καλύτερο καρπό.

Έτσι, διασφαλίζεται βέλτιστο αποτέλεσμα από την κάθε ρίζα. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη σημασία στη διαχείριση του φυλλικού τοιχώματος (το ύψος του φυλλώματος κάθε φυτού), με στόχο την καλύτερη δυνατή ωρίμανση του καρπού.
Οι άνθρωποι της οινοποιίας διαχειρίζονται το κάθε αμπελοτόπι διαφορετικά, ανάλογα με την ποικιλία, την ηλικία και την τοποθεσία του αμπελώνα. Γίνεται προσεκτική χρήση του νερού, έτσι ώστε το αμπέλι να ποτίζεται μόνο όταν το χρειάζεται πραγματικά. Το κτήμα Χαρλαύτη ξεχωρίζει επίσης διότι ακολουθεί όλα τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας:

  • Χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά λιπάσματα.

  • Όλα τα υλικά της οινοποίησης και του κλαδέματος επιστρέφουν στον αμπελώνα και γίνονται οργανική ύλη που ενδυναμώνει το έδαφος. Έτσι επιτυγχάνεται η αειφορία της γης.

  • Για την οινοποιία Χαρλαύτη, το οινοποιείο είναι κάτι παραπάνω από ένα παρασκευαστήριο. Είναι ο τόπος όπου γεννιέται το κρασί και οι άνθρωποι που εργάζονται σ' αυτόν είναι υπεύθυνοι για την καλή ανατροφή του.
    αρχή της σελίδας